Zwanger & kinderwens

Zwanger & kinderwens

Workshop ‘Kinderwens, goed voorbereid’

Tijdens de zwangerschap word je als aanstaande ouders steeds bewuster van het feit dat straks alles anders is. Want ‘straks’ ben je niet meer alleen of samen, maar is er een klein mensje bij, wat jouw liefde en aandacht nodig heeft.

Onderzoek en ervaringen uit de gezondheidszorg maken het steeds duidelijker dat het belangrijk is om er als aanstaande ouder bij stil te staan dat het krijgen van een kindje wel een hele impact heeft. En ook voor het kindje heeft het een grote impact om nu, in deze tijd, geboren te worden. We leven in een snel veranderende wereld. Ons leven gaat snel, en kinderen lijken zich steeds sneller te ontwikkelen. Natuurlijk wil je als aanstaande ouder het beste voor je kindje. Maar wat is dat dan? Wat moet je doen om je kindje die omstandigheden te bieden die het nodig heeft om op te groeien tot een zelfstandig en gelukkig mens?

Deze workshop is geschikt voor iedereen met een kinderwens en laat je kennismaken met nieuwe fenomenen.

Aan bod komen onder andere:

 • Hoe gaat het met jou, fysiek en mentaal?
 • Hoe is jouw eigen geboorte en jeugd verlopen?
 • Gezondheid, gezonde voeding, gezonde omstandigheden
 • Wanneer begint de foetus te ervaren? En hoe gaat dat dan?
 • Contact met je kindje tijdens de zwangerschap
 • Impact van ervaringen tijdens de zwangerschap

Zwanger zijn

Tijdens de zwangerschap gaat alles schijnbaar ‘gewoon’ door. Je werkt, geniet van je hobby’s, sport, vakantie, etc… Maar ondertussen verandert er een heleboel. Je word zwaarder, eerder moe, misschien heb je last van wisselende hormoonspiegels die je humeur beïnvloeden of ervoor zorgen dat je slecht slaapt.

Hoe zorg je goed voor jezelf én voor je kindje?

 • Zwangerschapsmassage helpt je om beter tot rust te komen, te ontspannen, beter te slapen. En ook om de band met je kindje te voelen, te verstevigen en koesteren. De warme, etherische oliën en de rustige muziek helpen daar nog bij, samen met mijn warme, empathische aanraking. De zachte massage is weldadig voor moeder en kindje.
 • Workshop: tips en info voor aanstaande ouders
  • voorbereiden op de bevalling
  • omgang met mijn baby
  • tillen en dragen van de baby
  • straks de baby in kinderwagen of draagdoek?
  • huilen/slapen/waken
  • wanneer is een baby een huilbaby en wat doe ik dan?
  • cursus babymassage, wat houdt het in en wat heb ik er aan?

De baby is er/ontzwangeren

Als de baby geboren is, hebben jullie tijd nodig. Tijd om te wennen aan elkaar, je kindje leren kennen, herstellen na de ‘topsport’ van de bevalling. Ook de baby heeft tijd nodig om te wennen aan de wereld buiten de veilige omhulling van de baarmoeder, zijn/haar plekje in het gezin, en ook herstellen van het harde werken om geboren te worden.

Veel baby’s hebben een periode nodig, met weinig prikkels, veel rust en liefdevolle koestering. Het is goed als je daarmee rekening kunt houden, en als je je kunt afstemmen op wat je kindje nodig heeft. De kleine baby kan maar op 1 manier uiten dat hij/zij zich niet prettig voelt: door te huilen. Het is een oud en achterhaald idee dat je een baby kunt verwennen. Je kunt je kindje wel gewennen aan het gevoel dat het zich gehoord en gezien mag voelen. Dat geeft een goede basis voor veilige hechting, en dat is weer de basis voor het opbouwen van zelfvertrouwen en een positief zelfbeeld.

Wat kan ik je in deze periode bieden:

 • Massage: vanuit dezelfde basis als de zwangerschapsmassage geniet je van een massage die tegelijkertijd helpt om je ontspanning te bieden én helpt bij het fysieke en mentale herstel. ‘Ontzwangeren’ kan ongeveer even lang duren als de zwangerschap zelf. Ontzwangeren betekent langzaam terugkomen in de fysieke en mentale gesteldheid van vóór de zwangerschap, zoals: de hormoonbalans, de bekkenbodemspieren, het energieniveau, de weerbaarheid, het lichaamsgewicht.
 • Cursus Shantala babymassage: je leert hoe je je kindje een hele lichaamsmassage kunt geven. Door de rust en het intense contact versterk je jullie band en leer je steeds beter de lichaamstaal van je kindje begrijpen. Dit heeft een positief effect op de hechting. De zintuigen van de baby worden gestimuleerd door de liefdevolle aanraking. Daardoor ervaart de baby dat hij/zij er mag zijn. Het heeft een positief effect op de mentale, emotionele en fysieke ontwikkeling van de baby. Doordat jullie elkaar steeds beter begrijpen, groeit bij jullie beiden het zelfvertrouwen en de liefdevolle band.