Massagetherapie

Massagetherapie

Aanraken en aangeraakt worden zijn levensbehoeftes. Ieder mens gedijt beter bij regelmatige, respectvolle en oprechte aanraking. Je lichaam is als het ware een klankbord. Het geeft weer wat zich van binnen afspeelt, en het brengt ervaringen van buiten het lichaam naar binnen.

Massage haalt spanning uit je lijf, vermindert stress, laat alles inwendig beter stromen, en last but not least: het voelt natuurlijk heerlijk.

Regelmatige massage helpt ook mee om de algehele conditie te verbeteren en om je lichaam beter te leren kennen en begrijpen. Het kan ook onderdeel uitmaken van een natuurgeneeskundig behandeltraject.

Ik maak gebruik van diverse massagetechnieken:

Klassieke massage

Dit is een van de oudste massagevormen. Met zachte tot stevige strijkingen, druktechnieken en knedingen wordt het lichaam uitgenodigd om te herstellen van vermoeidheid, overbelasting en spanning. De doorbloeding verbetert en je voelt je energieker.

Bindweefselmassage

In het lichaam wordt de ruimte tussen spieren, botten, organen en de huid opgevuld met bindweefsel. De algemene conditie van het lichaam is nauw verbonden met de conditie van het bindweefsel. Stress, spanning in een orgaan of overbelasting van een spier kunnen het beïnvloeden. Als het bindweefsel stugger wordt, kan dit zorgen voor bewegingsbeperking en pijn, maar ook voor onrust of emotie. Bindweefselmassage werkt door de huid ten opzichte van de onderliggende (bindweefsel-)laag in beweging te brengen en kan op verschillende manieren worden toegepast met diepe en meer oppervlakkige werking. Weefselspanning kan afnemen, bestaande klachten in bijvoorbeeld organen kunnen verminderen, pijnklachten kunnen afnemen, circulatie kan verbeteren. De conditie van het bindweefsel hangt voor een groot deel ook samen met de algemene conditie, de vochtbalans en het voedingspatroon.

Borstweefselbehandeling

Vrouwenborsten hebben net als de rest van het lichaam aandacht en verzorging nodig om gezond te blijven. Veel vrouwen hebben klachten aan de borsten, van licht tot zeer hinderlijk. Natuurlijk is het borstgebied een intieme zone die met zorg en aandacht benaderd en behandeld dient te worden.

De behandeling gaat uit van natuurgeneeskundige principes en bestaat uit zachte stretches aan de voorzijde van de romp en zachte behandeling van de borsten zelf. Hierdoor verzacht en ontspant het borstweefsel, wat een diepgaand effect heeft op vooral de romp en daarmee eigenlijk het hele lichaam.

De behandeling heeft ook effect op het lymfesysteem, waardoor de afvoer van afvalstoffen verbetert.

Een borstweefselbehandeling is geschikt voor iedere vrouw, maar specifiek als je:

  • meer inzicht wilt krijgen over de conditie van je borsten
  • je borsten wilt verzorgen en je je comfortabel wilt voelen met je borsten
  • van plan bent om zwanger te worden, maar het nog niet bent
  • harde plekken of onregelmatigheden in je borsten voelt
  • gevoelige borsten hebt, bijvoorbeeld rond de menstruatie of tijdens de overgang
Cuppingmassage

Cupping is een techniek waarbij er gebruik wordt gemaakt van cups die een vacuüm trekken op de  huid. Hierdoor wordt de huid omhoog gezogen. Door het ‘liften’ van de huid wordt ook het onderliggende weefsel in beweging gebracht. De kracht van vacuüm is sterk waardoor het meteen zorgt voor het stimuleren van de doorstroming (energie)  en blokkades, verklevingen en spierknopen kunnen worden opgeheven. Ook de afvalstoffen in je lichaam komen zo vrij en worden direct afgevoerd. Cupping heeft een sterke en diepe werking en kan daardoor zeer effectief zijn. Bij oosterse geneeswijzen wordt vaak gebruik gemaakt van glazen cups, die op bepaalde plekken worden geplaatst en zo kunnen zorgen voor rode vlekken op de huid. Ik maak gebruik van siliconen cups waarmee ik masseer. Bij sommige klachten laat ik een cup ook korte tijd staan.

Voet(reflex)massage

Voeten dragen je de hele dag maar krijgen niet altijd de aandacht die ze verdienen. Het menselijk lichaam wordt op verschillende plekken in dat lichaam als het ware weerspiegeld. In voeten, handen, oren en gezicht zien we een reflectie en via die reflectie kan het lichaam en daarmee de hele mens aangeraakt worden. Een voetreflexmassage is behalve effectief ook heel ontspannend.

Voetreflex massage is een therapievorm die preventief en therapeutisch kan werken bij lichamelijke klachten zoals (hoofd-)pijn, darmklachten of vasthouden van vocht, maar ook emotionele klachten zoals depressie, hormonale disbalans of (chronische) vermoeidheid.

Voetreflexologie is een techniek waarbij druk wordt uitgeoefend op de reflexzones die op en onder de voeten liggen, zodat een reactie wordt opgewekt in het orgaan of de zone die wordt gereflecteerd. Blokkades in het lichaam kunnen de (energie-)doorstroming belemmeren en dat kan klachten veroorzaken. Door de voeten te behandelen kunnen dergelijke blokkades opgeheven worden. Als een reflexpunt pijnlijk is, wil dat niet zeggen dat het betreffende orgaan ziek is, het geeft alleen aan dat er een vorm van disbalans is. Er wordt geen diagnose verbonden aan een voetreflexbehandeling. Als hiertoe aanleiding is, wordt de cliënt doorverwezen naar huisarts of specialist.

Triggerpointtherapie

Triggerpoints (of spierknopen) zijn kleine, lokale verkrampingen in spieren die van buitenaf vaak voelbaar zijn als kleine harde bobbeltjes of strengetjes. Triggerpoints kunnen in alle spieren in het lichaam ontstaan op vaste plaatsen, te weten bij de aanhechting of midden in de spierbuik.  De oorzaak is vaak overbelasting, stress of een slechte houding, maar ook een val of ongeluk, te weinig beweging of slechte voeding kunnen leiden tot het ontstaan ervan.

Als je druk geeft precies op een triggerpoint, kan dit felle pijn opwekken, met ook een effect op een andere plek in het lichaam. Dit noemen we uitstraling en die kan zich uiten als pijn, tintelingen of juist een doof gevoel.

Een spier is opgebouwd uit afzonderlijke spiervezels. Die vezels zien er uit als een keten, net als schakeltjes in een ketting, die heen en weer moeten kunnen bewegen. Op deze manier kan een spier samentrekken en rekken. Bij een triggerpoint zijn er een aantal ‘schakeltjes’ die niet meer kunnen bewegen. Daar hopen afvalstoffen zich op.

Met manuele triggerpointtherapie eerst wordt onderzocht of en waar zich triggerpoints bevinden. Vervolgens worden deze door middel van druktechnieken behandeld. Hoe lang het duurt voor een triggerpoint is opgelost, hangt af van verschillende factoren. Doorgaans zijn 4 tot 8 behandelingen nodig. Maar bij chronische klachten kan het ook langer duren. U kunt triggerpoints ook zelf leren behandelen. Dit kan het herstel versnellen.

Zwangerschapsmassage

Zwanger worden is bijzonder, zo ook zwanger zijn. In onze drukke maatschappij wordt dat helaas lang niet altijd zo gezien. Maar hoe bijzonder is het toch om een nieuw leven bij je te mogen dragen? Dit nieuwe, kwetsbare leven verdient het om te worden gekoesterd en beschermd. Daarnaast kan een zwangerschap ook ingrijpend zijn. Er verandert immers heel veel in je leven én in je lichaam. Je kunt dit merken aan stemmingswisselingen en fysieke ongemakken. Zwangerschapsmassage kan helpen om jou weer meer in balans te brengen, zowel fysiek als mentaal. De behandeling is vooral gericht op liefdevolle aandacht en zachte aanraking. Waar nodig en mogelijk kan wat steviger gemasseerd worden.

Fysieke effecten van een zwangerschapsmassage kunnen zijn dat het bekken en de rug zich meer kunnen ontspannen, klachten in nek en schouders verminderen, vocht beter wordt afgevoerd, krampen in kuiten worden opgelost, slaapritme verbetert. Mentaal kun je merken dat je je gezien voelt, beter in balans, meer ontspannen. Als je wat moeite hebt om je te hechten aan het nieuwe leven wat zich bij jou heeft gevoegd, kan de massage ook heilzaam zijn. Het kan helpen om de verbinding te voelen en te koesteren.

‘Negen maanden zwanger, negen maanden ontzwangeren’… Je wilt misschien snel na de bevalling jouw ‘gewone’ leven weer oppakken. Maar ook na de bevalling kan jouw lichaam wel wat ondersteuning gebruiken. Je hebt dan immers een staaltje topsport verricht. Ook is er dan een kindje wat verzorgd en gevoed wordt, wat voor een andere belasting van jouw lichaam zorgt en jouw leven een ander ritme geeft. Ook dan geeft de zwangerschapsmassage (in iets steviger vorm) een fijne ondersteuning, zowel fysiek als mentaal.

Stoelmassage

Zittend op een speciaal hiervoor ontwikkelde stoel kun je, gewoon over de kleding heen, een korte behandeling ervaren die vooral gericht is op nek, schouders, rug, hoofd, armen en handen. Er wordt vooral gewerkt met druktechnieken, o.a. uit de Shiatsu. Het resultaat is vermindering van spierspanning en stress gerelateerde klachten, verbetering van de doorbloeding en een energieker gevoel. Stoelmassage kan worden aangeboden onder werktijd op de werkplek of tijdens evenementen en duurt ongeveer 20 minuten.

“Als je luistert naar het fluisteren van je lichaam, dan hoeft het niet te schreeuwen.”

Aan het begin van het eerste consult vindt een intake plaats, waarin ik een beeld vorm van de oorsprong van de klacht. Ik stel dan een behandelplan voor. Vóór aanvang van elke behandeling nemen we de ervaringen door en kijk ik of het behandelplan moet worden aangepast. Regelmatig evalueren we de voortgang. Je hebt daarin zelf een grote rol en verantwoordelijkheid.

Ik kan ook, indien gewenst, gebruik maken van de integrale gezondheidstherapie, voedingsadvies geven of een gezondheidscheck met je doen.