Integrale gezondheidstherapie

Integrale gezondheidstherapie

In integrale gezondheidstherapie komen veel facetten samen van gezond zijn, gezond(er) worden en gezond blijven. Integraal betekent volgens het woordenboek ‘in zijn geheel’ of ‘zonder dat iets ontbreekt’. Een andere veel gebruikte term is ‘holisme’ of ‘holistische gezondheidszorg’.

Vanuit deze gedachte wil ik mensen ondersteunen in het zoeken naar of herstellen van balans. Een zeer waardevolle en naar mijn mening onderschatte kracht in de mens is het zelfgenezend vermogen. Dit zorgt ervoor dat we ‘vanzelf’ beter worden na een griepje of verkoudheid, maar ook dat een botbreuk weer geneest of dat op een wondje eerst een korst ontstaat waarna er weer nieuwe huid groeit. Dat zelfgenezend vermogen gaat echter veel verder en dieper. Het zorgt er voor dat zweren, ontstekingen, oververmoeidheid en een veelheid van klachten herstelt. Mits het lichaam maar de tijd krijgt om haar werk te doen, de omstandigheden gunstig zijn en jij open staat om te kijken wat jouw lichaam op dat moment nodig heeft.

In onze drukke maatschappij ondervinden we veel invloeden die onze gezondheid kunnen ondermijnen, zoals ongezonde voeding, stressvol werk, milieuverontreiniging en te weinig lichaamsbeweging. Dan kan het lichaam wel een steuntje in de rug gebruiken. Ik kan je daarbij op verschillende manieren helpen (klik op een onderwerp om meer te lezen):

Voedingscheck / voedingsadvies

We kijken samen naar jouw voedingspatroon. Eet je gezond? Je kunt best gezonde voeding gebruiken, maar je toch niet fit voelen. Past jouw voedingspatroon bij jouw temperament/aard en bij jouw levensstijl? Misschien kies je net die dingen die niet optimaal zijn voor jou. Drink je wel voldoende? Een kleine aanpassing kan al veel verschil maken.

Voet(reflex)massage

Op de voetzolen, de handpalmen, de oren en zelfs in het gezicht zijn punten en structuren die een link/relatie hebben met organen en lichaamsdelen. Het masseren van de voeten, met aandacht voor die relatie met andere gebieden in het lichaam, kan klachten verminderen of laten verdwijnen, ontspanning geven en kan helpen de balans te herstellen. Voetmassage kan heilzaam zijn bij o.a. spijsverteringsklachten, hormoon gerelateerde klachten, hoofdpijn, of vermoeidheid.

Masseren van de voeten brengt je met je aandacht uit je hoofd (denken) en meer in je lijf (voelen).

Vaak hebben mensen die veel in hun hoofd bezig zijn (vanwege werk, stress, drukte) erg koude voeten. Masseren van de voeten kan ook dan heilzaam werken.

Astrologie / geboortehoroscoop

We worden allemaal geboren met een ‘voorgeprogrammeerd’ plan. Of we hier nu bewust van zijn of niet, of we er in geloven of niet, onze geboortehoroscoop is als een soort spiegel. Door de horoscoop te duiden, worden veel patronen herkend. We zien als het ware waarom de dingen zijn/gaan zoals ze zijn/gaan. Ook kan het een relatie leggen naar klachten die we ervaren.

Naast de geboortehoroscoop, kan ook de horoscoop worden gecombineerd met de huidige stand van planeten en tekens (transities). Dat geeft een beeld van het ‘nu’.

Natuurkwaliteiten / temperamenten

In de natuur zijn een aantal elementen te onderscheiden, die ook terug te zien zijn bij ons, mensen.

In verschillende oude, traditionele en natuurlijke geneeswijzen wordt hiervan gebruik gemaakt, o.a. de Ayurveda, de Traditionele Chinese Geneeswijze (TCG) en de Westers Europese Natuurgeneeskunde. In mijn opleiding heb ik leren werken met de laatste. Daarin onderscheiden we de elementen water, vuur, lucht en aarde. Deze elementen zien we in de mens terug als temperamenten. Ieder heeft wel iets van alle temperamenten in zich, terwijl er 1 of 2 het duidelijkst vertegenwoordigd zijn. In een temperamentencheck kijken we naar wat jouw natuurlijke ‘overheersende’ temperament is. Van daaruit kunnen we kijken of dit matcht met jouw voeding, leefstijl, etc. Ook hier geldt weer dat een kleine aanpassing al veel kan doen.

Leefstijladvies

Gedurende de jaren ontwikkel je een bepaalde leefstijl. Omstandigheden, werk, je gezin, er zijn zoveel factoren die meespelen. Zonder dat je er erg in hebt, kun je verder van jouw ‘natuur’ af komen staan. Dat kan leiden tot vermoeidheid, stress, ontevredenheid. Door te kijken naar de temperamenten, jouw horoscoop, jouw levensverhaal, kunnen we helderheid krijgen in de oorsprong van klachten. Dit inzicht kan helpen om anders te gaan handelen of anders tegen dingen aan te kijken.

Zesfasensysteem van Reckeweg

Begin 20e eeuw ontwikkelde de natuurarts Hans-Heinrich Reckeweg een model bestaande uit 6 fasen, waarin klachten en ziektebeelden worden ingedeeld van lichte verstoringen (1) tot onomkeerbare schade (6). Het schema dat hij ontwikkelde wordt nog steeds gebruikt.

Bij elke fase past een andere natuurgeneeskundige interventie, waarbij altijd de regel in acht genomen wordt dat een kleine interventie een groot effect kan hebben. Het schema geeft mij inzicht in het verloop van het ziekte- en genezingsproces. Want het laat ook mooi zien hoe een zelfde klacht verschillende symptomen kan laten zien. In het genezingsproces zien we klachten ‘terugkomen’ die verdwenen leken, passend bij het herstel.

Bijvoorbeeld:
Hoesten => fase 1
Acute bronchitis => fase 2
Longontsteking => fase 3

Bij dit voorbeeld past dat tijdens het herstel van de longontsteking het hoesten nog overblijft. Bij volledig herstel is ook het hoesten verdwenen.

Overleg en samenwerking met andere disciplines, regulier of complementair, is mogelijk. Dit gebeurt uitsluitend in overleg met, en met toestemming van mijn cliënt.